کارواش تونلی در دسته بندی کارواش ها در بخش کارواش اتوماتیک قرار دارد. این مدل از دستگاه های کارواش به صورت مکانیزه و بدون دخالت دست، فرآیند شستشوی خودرو را به سرعت و با کیفیت مطلوب انجام می دهند. کارواش تونلی از نظر نحوه عملکرد شستشو تفاوتی با مدل های دروازه ای ندارد اما از نظر سرعت عملیات و شکل ساختار متفاوت است. در این سیستم ها چند بخش مجزا برای هریک از فرآیند های شستشو مانند برس زنی تعبیه شده که هرکدام به صورت هوشمند، فرآیند شستشو را انجام می دهند. امکان شستشوی چند خودرو در این کارواش ها فراهم شده است تا سرعت عملیات افزایش یابد.
اهمیت استفاده از کارواش تونلی
امروزه با توجه به افزایش تعداد خودروهای سواری نیاز به تکنولوژی و فرآیند بسیار سریع و در دسترس برای نظافت و شستشو خودرو ها احساس می شود چرا که روش های قدیمی و سنتی برای نظافت خودروها بسیار ناکارآمد، پر هزینه و زمان بر می باشند. مصرف زیاد آب و برق و نیاز به تعداد زیاد نیروی انسانی از جمله مشکلات رایج در نظافت و شستشوی خودرو به روش سنتی و قدیمی به شمار می آید. برای نظافت و شستشوی خودرو در مکان هایی که تعداد خودرو ها زیاد است، می توان از کارواش اتوماتیک تونلی استفاده نمود. این کارواش اتوماتیک با بهره گیری از بهترین و پیشرفته ترین امکانات، عملیات شستشو و نظافت را به سرعت انجام می دهد و در کاهش هزینه ها از جمله هزینه آب، برق و نیروی انسانی بسیار موثر است.
ساختار و نحوه عملکرد دستگاه کارواش اتوماتیک تونلی
در کارواش اتوماتیک تونلی ، تجهیزات به صورت جدا و با فاصله های معین به شکل ثابت نصب شده اند و خودرو توسط یک ریل از میان آن ها عبور می نماید. در واقع تجهیزات ثابت ولی خودرو متحرک می باشد. برای شروع فرآیند شستشو، چرخ های یک سمت خودرو بر روی ریل موجود قرار می گیرد و سپس این ریل خودرو را حرکت می دهد و به داخل تونل شستشو هدایت می نماید. در این مرحله برس های عمودی و افقی پس از پاشش فوم و شامپو بر روی بدنه، خودرو را شستشو می دهند. همچنین بنا به درخواست مشتری، کارواش اتوماتیک تونلی می تواند به مرحله پیش شستشو تجهیز شود، در این مرحله که قبل از مرحله برس زنی انجام می شود، با پاشش فشار زیاد آب، گل و لای و شن و ماسه موجود بر روی بدنه خودرو پاک می شوند تا در طول عملیات برس زنی بدنه خودرو دچار خط و خش نشود. در مرحله ی برس زنی بنا به در خواست مشتری می توان از برس های کمکی شستشو دهنده رینگ و لاستیک نیز استفاده نمود. این برس ها با نزدیک شدن از کناره ها به لاستیک ها و رینگ ها به نظافت و شستشوی هرچه بیشتر آن ها کمک می کنند. همچنین می توان کارواش اتوماتیک تونلی را به سیستم زیر شوی اتوماتیک نیز مجهز نمود، تا کف ماشین به صورت اتوماتیک شستشو گردد. بعد از عملیات برس زنی، خودرو به بخش آبکشی نهایی هدایت می شود، در این مرحله با پاشش آب با فشار زیاد، آلودگی ها و مواد شوینده از روی بدنه خودرو پاک می شوند. در سیستم کارواش اتوماتیک تونلی در صورت تقاضا می توان از سیستم جداسازی آب به دو نوع آب معمولی یا بازیافتی برای شستشو و آب تصفیه شده برای آب کشی نهایی، جهت بهینه سازی مصرف آب استفاده نمود. همچنین در این مرحله برای خشک شدن بهتر و سریعتر و همچنین جلادهی، بر روی بدنه خودرو واکس پاشش می شود. در مرحله آخر خودرو به میان دستگاه های عمودی و افقی خشک کن هدایت می شود.
تجهیزات کارواش اتوماتیک تونلی
کارواش اتوماتیک تونلی دارای بخش ها، قطعات و تجهیزات مختلفی می باشد که هر تجهیز بخشی از عملیات شستشو را بر عهده دارد. برخی از بخش ها جز تجهیزات جانبی بوده که به صورت دلخواه به دستگاه اضافه می شوند. برخی از تجهیزات اصلی دستگاه کارواش اتوماتیک تونلی در ادامه توضیح داده شده اند.
کانوایر(ریل)
کارواش اتوماتیک تونلی مجهز به کانوایر برای انتقال خودرو در امتداد تونل می باشد. کانوایر غالباً از فولاد ضد زنگ تولید شده و دارای قابلیت روغن کاری اتوماتیک است. همچنین می توان از راه بند برای کنترل زمان ورود خودروها و صفحه لغزنده برای هدایت ورود خودرو بر روی کانوایر در این بخش استفاده نمود. طول کانوایر می تواند بین 12 تا 32 متر باشد که به همین نسبت طول کلی فوندانسیون کارواش هم از 19 تا 38 متر متغیر می باشد.
برس
برس ها که از جنس فوم و پلی اتیلن می باشند برای شستشوی بدنه خودرو مورد استفاده قرار می گیرند. برس ها با توجه به تقاضا و طول تونل می توانند شامل سه یا پنج برس عمودی و افقی برای شستشوی اصلی باشند و همچنین به دو برس برای شستشوی رینگ ها و رکاب ها به عنوان برس کمکی نیز مجهز شوند. جنس برس ها به گونه ای است به خوبی آلودگی ها را از سطح خودرو جدا کرده و هیچ آسیبی به رنگ و بدنه آن نمی رسانند. برس های متداول از جنس پلی اتیلن و فوم هستند. برس های پلی اتیلنی دارای تراکم بالای رشته های برس و انعطاف پذیری بالا می باشند که تمامی نقاط بدنه خودرو را شستشو می دهند. برس های فوم از جنس ترموپلاستیک تولید شده اند و با بدنه خودرو سطح تماس بیشتری دارند، به رنگ خودرو جلا می بخشند و در برابر اشعه UV مقاوم هستند.
نازل
یکی از بخش های اصلی کارواش اتوماتیک نازل ها هستند که نقشی اساسی در شستشو دارند. در طول تونل این نوع کارواش اتوماتیک از نازل های متعددی استفاده شده که وظیفه آن هاپاشش شامپو و فوم در مرحله شتسشو و پاشش آب در مرحله آبکشی می باشد. نازل ها آب، شامپو و فوم را با فشار مناسب و ایده آل بر روی سطح خودرو پاشش می کنند که به این ترتیب هیچ گونه صدمه ای به رنگ خودرو وارد نشده و شستشو در بهترین حالت ممکن انجام می گیرد.
خشک کن
با بهره گیری از خشک کن های قدرتمند عمودی و افقی، عملیات خشک کردن خودرو با دمش فشار زیاد هوا به سرعت انجام می شود. سیستم خشک کن با دمش هوای پر فشار مطابق با شکل بدنه خودرو به خشک شدن هر چه سریع تر قطره های آب کمک می کند. می توان از پرده ی جدا کننده این بخش با قسمت آبکشی نهایی برای بهتر شدن آبکشی نهایی نیز استفاده کرد.
سیستم های ایمنی و کنترلی
در کارواش اتوماتیک تونلی با کیفیت، از سیستم های پیشرفته حفاظتی و همچنین از سنسور های زیادی برای بهینه تر شدن کار تجهیزات استفاده شده و می توان با تجهیزات به کار رفته در سیستم کنترل ماشین شوی اتوماتیک و مانیتور لمسی موجود در ابتدای مسیر، تمامی عملیات شستشو را شخصی سازی کرده و حتی میزان پاشش آب و مواد شوینده را کنترل کرد. همچنین می توان از طریق سیستم کنترل، مراحل شستشو مانند زیرشویی، پیش شستشو، پاشش فوم و … را به درخواست مشتری انتخاب نمود.
مزایای استفاده از کارواش اتوماتیک تونلی
کارواش اتوماتیک تونلی با سیستم پیشرفته و بهینه در مصرف آب و برق صرفه جویی می کند. یکی از مهمترین مزایای کارواش اتوماتیک سرعت شستشوی بالای آن می باشد که با توجه به طول تونل و تجهیزات به کار رفته می تواند در هر ساعت 50 تا 100 خودرو را شستشو دهد. یکی از خصوصیات خوب کارواش اتوماتیک تونلی این است که می توان با عبور خودرو از مرحله ی اول، خودروی بعدی را وارد چرخه ی شستشو کرده و سرعت پذیرش خودرو را افزایش داد. سهولت کاربری و بالارفتن بهره وری، ایمنی بالا، عدم نیاز به تعداد زیادی نیروی انسانی از دیگر مزایای آن می باشد.
مدل های مختلف کارواش اتوماتیک تونلی
کارواش اتوماتیک تونلی دارای دو مدل است که تفاوت آن ها در مقدار فضای مورد نیاز جهت احداث و همچنین ماژول برس ها می باشد. در یکی از مدل ها برس عمودی و افقی از یکدیگر جدا می باشند و خودرو ابتدا میان برس های عمودی قرار گرفته و سپس به میان برس های افقی هدایت می شود اما در مدل دیگر، ماژول برس ها به مانند کارواش دروازه ای بر روی یک دروازه قرار گرفته و دقیقا شبیه کارواش اتوماتیک دروازه ای عملیات برس زنی را انجام می دهند. که این تغییر باعث شده که این مدل به فضای کمتری نیاز داشته باشد. طول فوندانسیون این مدل کارواش اتوماتیک تونلی ، بین 10 تا 15 متر می باشد.
ویژگی های کارواش تونلی
دستگاه کارواش تونلی دارای ویژگی ها و ساختار منحصر به فردی است که در میان سیستم های شستشوی خودرو آن را به تجهیزی متمایز تبدیل می کند. برخی از این ویژگی ها عبارت اند از:
سرعت بالای شستشو تا 100 خودرو در ساعت
دارای الکتروموتورهایی با ضریب حفاظتی IP65 به منظور کارکرد در شرایط کاری مرطوب ، بدون نیاز به پوشش
امکان کنترل ورود خودروها به هر بخش از تونل با فتوسل های تعبیه شده در ابتدای ماژول ها
توانایی اجرای برنامه اختصاصی برای هر خودرو و عملکرد هوشمند و مستقل در هر بخش از تونل
قابلیت تنظیم میزان مصرف مواد شوینده به وسیله دوزینگ پمپ مستقل یا پنل کنترل
امکان تجهیز به پرده جدا کننده بخش شستشو و خشک کن جهت بهبود کیفیت خشک کردن
امکان تجهیز به راه بند برای کنترل زمان ورود خودروها
امکان تجهیز به صفحه کنترل لغزنده برای هدایت ورود خودرو بر روی کانوایر
امکان تجهیز به برس رکاب شوی در دو طرف، به منظور شستشوی بهتر رینگ ها و کناره ها
امکان انتخاب تعداد برس های افقی، عمودی، اصلی و کمکی
امکان انتخاب برس های فوم و پلی اتیلن برای برس های اصلی و کمکی
امکان تجهیز به سیستم استفاده از دو آب متفاوت شامل آب معمولی یا بازیافتی برای شستشو و آب تصفیه یا تازه برای آبکشی نهایی جهت بهینه سازی مصرف آب
امکان تجهیز به سیستم زیرشویی اتوماتیک