کارواش اتوماتیک یک سیستم مکانیزه جهت شستشو و خشک کردن انواع مختلف وسایل نقلیه می باشد. ساختار کارواش اتوماتیک به گونه ای هوشمند طراحی شده که دیگر نیازی به نیروی خدماتی نباشد. سرعت و شستشوی خودرو در این سیستم ها باعث شده تا نتیجه مطلوب مشتریان در پایان فرآیند شستشو ایجاد شود. کارواش اتوماتیک در مدل های بدون برس و برس دار طراحی می گردد که مدل های برس دار دارای مزایای نسبتا بیشتری هستند. کارواش اتوماتیک برس دار نیز در دو دسته کارواش تونلی و دروازه ای در دسترس می باشد.

شستشوی خودرو به روش دستی یا با کارواش اتوماتیک؟
انجام مراحل مختلف شستشوی خودرو شامل شستشو با مواد شوینده، آب کشی و خشک کردن ماشین به روش دستی، فرآیندی خسته کننده، زمان بر و پرهزینه می باشد. این فرآیند بعلت اتلاف قابل توجه آب و مواد شوینده و وارد نمودن حجم بالایی از آلودگی به محیط، با محیط زیست سازگار نیست. از سوی دیگر، روش دستی به دلیل استفاده از آب حاوی املاح و رسوبات، نتیجه مطلوبی در پی نخواهد داشت و ممکن است علاوه بر اینکه سطح خودرو را به خوبی شستشو ندهد، لکه و رد املاح پس از شستشو بر روی سطح باقی بماند. همزمان با پیشرفت روز افزون تکنولوژی، دستگاه های کارواش اتوماتیک به تدریج جایگزین روش های سنتی گردیده و بعلت سرعت و کیفیت بالاتر، مقرون به صرفه بودن و سازگاری بیشتر با محیط زیست به شدت مورد استقبال قرار گرفته اند. بدون تردید رشد روز افزون بازار دستگاه های کارواش اتوماتیک علاوه بر رضایت خاطر مشتریان، موجب استقبال سرمایه گذاران از راه اندازی این مدل از دستگاه های شستشوی ماشین شده اند.

برتری کارواش اتوماتیک در مقایسه با کارواش دستی
استفاده از دستگاه کارواش اتوماتیک برای شستشوی خودرو در مقایسه با روش های دستی دارای مزایای متعدد می باشد که باعث افزایش روز افزون استفاده از این دستگاه ها شده است. طراحی و ساخت این دستگاه ها به گونه ای کاربر پسند بوده و استفاده از آن بسیار ساده می باشد، به همین دلیل استفاده از آن ها رواج یافته است. برخی از مزایای این دستگاه ها عبارتند از عبارتند از:

کیفیت بالاتر
بهره‌مندی سیستم های کارواش اتوماتیک از تجهیزات تصفیه آب سبب می شود، برخلاف شستشوی دستی خودرو، پس از پایان عملیات هیچ گونه لک یا رد آب بر روی بدنه خودرو برجای نماند. از سوی دیگر کاربرد مواد شوینده تخصصی و استاندارد در دستگاه های کارواش اتوماتیک نه تنها از آسیب دیدگی رنگ خودرو جلوگیری نموده و کیفیت عملیات را به نحو چشمگیری افزایش می دهد، بلکه باعث می شود لایه ای محافظ بر روی خودرو تشکیل شده و میزان جذب آلودگی بر روی سطح خودرو کاهش یابد.

سرعت بالاتر
برای شستشوی کامل یک خودرو و انجام کلیه مراحل شستشو، آب کشی و خشک شدن آن توسط یک دستگاه کارواش اتوماتیک به حداکثر ۱۰ دقیقه زمان نیاز می باشد. از مقایسه این زمان با مدت زمان لازم برای شستشوی ماشین به روش دستی می توان به کارایی بالای دستگاه و میزان صرفه جویی در زمان پی برد. سرعت بالای شستشو هم برای مالکان خودرو و هم برای دارندگان ماشین شوی ها یک مزیت مهم به حساب می آید. مالک این مراکز در صورت مدیریت صحیح تبلیغات و جذب مشتری، می توانند به واسطه ویژگی سریع بودن کارواش اتوماتیک ، درآمد بیشتری را در یک مدت زمان کمتر بدست آورند.

سازگاری با محیط زیست
بررسی ها نشان می دهد که میزان مصرف آب در روش دستی خودرو به طور متوسط در حدود ۵۷۰ لیتر آب است، حال آنکه برای شستشوی هر خودرو توسط کارواش اتوماتیک تنها ۱۳۰ لیتر آب مصرف می گردد. از سوی دیگر، امکان اضافه نمودن تجهیزات بازیافت آب به سیستم باعث می شود که بخش اعظم آب مصرف شده، بازیافت گردیده و مجددا مورد استفاده قرار گیرد. همچنین هنگام استفاده از دستگاه کارواش اتوماتیک ، ماده شوینده به صورت کاملا دقیق و برنامه ریزی شده پاشش می گردد و بدین ترتیب علاوه بر کاهش هزینه ها، از ورود بیش از اندازه مواد شیمیایی به محیط زیست جلوگیری می شود.

انواع سیستم های کارواش اتوماتیک بر اساس نحوه عملکرد
دسته بندی سیستم های کارواش اتوماتیک بر اساس پارامترهای گوناگون قابل انجام است. اما یکی از کلی ترین و اساسی ترین معیارهای طبقه بندی دستگاه های شستشوی ماشین، شیوه عملکرد دستگاه و ساختار ظاهری آن می باشد. بر این اساس دستگاه های کارواش اتوماتیک عموماً به دو دسته اصلی کارواش دروازه ای و تونلی تقسیم می شوند که در ادامه توضیح داده شده است.

کارواش دروازه ای یا ریلی
در کارواش اتوماتیک دروازه ای، تجهیزات مختلف دستگاه همچون برس ها، نازل های پاشش و خشک کن ها بر روی یک دروازه قرار گرفته اند. با حرکت این دروازه، عملیات شستشو بر روی خودروی ثابت انجام می شود. مدل های دروازه ای، از لحاظ هزینه خرید، مقرون به صرفه بوده و نیازمند فضای بزرگ نمی باشند. این مدل کارواش اتوماتیک بطور میانگین قادر به شستشوی ۸ تا ۱۲ خودرو در هر ساعت بوده و برای کاربرد در شرایطی که تعداد خودروها بالا نیست، بسیار مناسب است. در صورتی که تعداد خودرو ها بالا باشد، برای تسریع می توان از دو کارواش اتوماتیک دروازه ای در کنار یکدیگر استفاده نمود تا به طور موازی خودرو ها را شستشو نمایند.

کارواش تونلی
در سیستم های کارواش تونلی برخلاف مدل های دروازه ای ، تجهیزات مرتبط با هر مرحله از عملیات شستشوی خودرو ثابت بوده و در امتداد یکدیگر قرار دارند. در این مدل از دستگاه های شستشوی ماشین، خودرو بر روی یک بخش متحرک قرار گرفته و با حرکت این نوار نقاله در فضای تونل عملیات شستشو مرحله به مرحله انجام می گیرد. هر یک مراحل شستشو به ترتیب در محلی از تونل تعبیه شده اند، که خودرو با عبور از آن ها شستشو می شود. بر این اساس سرعت عملیات در کارواش اتوماتیک تونلی به مراتب بیشتر از مدل دروازه ای می باشد و این دستگاه برای شستشوی ۵۰ تا ۱۰۰ خودرو در ساعت مناسب خواهد بود. ساختار کارواش تونلی به گونه ای است که برای نصب آن، فضای بزرگتری نسبت به مدل های دروازه ای نیاز است.

مراحل مختلف عملیات شستشو توسط کارواش اتوماتیک
در اغلب سیستم های کارواش اتوماتیک ، عملیات شستشو شامل مراحل پیش شستشو با نازل پاشش آب پر فشار و نازل پاشش شامپو و فوم، مرحله برس زنی, مرحله آب کشی و مرحله پاشش واکس و خشک کردن می باشد.

مهمترین اجزای تشکیل دهنده ی کارواش اتوماتیک
سیستم های کارواش اتوماتیک از اجزای گوناگونی تشکیل شده اند که هر کدام وظیفه انجام بخشی از عملیات شستشوی خودرو را بر عهده دارند. مهم ترین اجزای تشکیل دهنده کارواش اتوماتیک عبارتند از:

نازل پاشش مواد شوینده
فوم و مواد شوینده شیمیایی به دلیل دارا بودن قدرت پاک کنندگی بالا، کیفیت عملیات شستشوی خودرو را افزایش می دهند. به علاوه کاربرد این مواد می تواند برای بسیاری از مشتریان ظاهری جذاب داشته باشد. نازل های مورد استفاده در سیستم های کارواش اتوماتیک قابلیت پاشش انواع گوناگونی از مواد شوینده و فوم را به نسبت قابل تنظیم و به منظور انجام انواع عملیات شستشوی خودرو دارا می باشند؛ اما بهره گیری از مواد شوینده استاندارد و تخصصی، طول عمر و کارایی بالای دستگاه را در مدت زمانی طولانی تضمین می نماید.

برس ها
دستگاه های کارواش اتوماتیک عمدتا به یک برس افقی و دو برس عمودی مجهز بوده و بسته به نوع و مدل انتخابی امکان تجهیز به برس های چرخ/رینگ شوی، برس های افقی و عمودی کمکی و نیم برس ها را نیز دارا می باشند. دو برس عمودی دستگاه وظیفه شستشوی دو طرف خودرو و برس افقی وظیفه شستشوی سقف خودرو را به عهده دارند. در دستگاه های کارواش اتوماتیک مدرن، امکان تنظیم زاویه برس های عمودی به منظور انطباق بیشتر با بدنه خودرو وجود دارد. از مهم ترین نکات مرتبط با برس های شستشو، جنس آنها می باشد. برس های مورد استفاده در کارواش اتوماتیک غالبا از الیاف پلی اتیلنی و یا از نوار های فوم تولید می شوند. این نوع برس ها ضمن انجام عملیات برس زنی و شستشو به نحو موثر و مطلوب، سلامت خودرو را حفظ نموده و هیچ گونه آسیبی به بدنه ی آن وارد نمی کنند.

نازل آب کشی و پاشش واکس
نازل های آب کشی همانطور که نام آنها مشخص می نماید، عهده دار پاشش آب بر سطح خودرو پس از اتمام عملیات برس زنی هستند. این تجهیزات، کف و آلودگی های موجود باقی مانده را بطور کامل شسته و بدنه ماشین را از وجود هر نوع ماده کاملا پاک می نمایند. نازل های آب کشی علاوه بر شستشوی خودرو با آب، وظیفه پاشش واکس را نیز بر عهده دارند. پاشش واکس یکی از امکانات ویژه بکار رفته در سیستم های کارواش اتوماتیک مدرن می باشد. اعمال واکس بر بدنه مرطوب خودرو سبب تجمیع قطرات آب گردیده و به خشک شدن بهتر خودرو کمک می نماید. همچنین بهره گیری از واکس می تواند موجب افزایش درخشندگی خودرو و کاهش جذب آلودگی ها بر روی بدنه آن در طولانی مدت گردد.

خشک کن ها
آخرین مرحله از عملیات شستشوی یک خودرو توسط کارواش اتوماتیک ، مرحله خشک کردن می باشد که به کمک دمیدن باد گرم توسط فن های ویژه صورت می گیرد. فن ها می توانند بصورت ثابت یا متحرک باشند. فن های متحرک به دلیل داشتن قابلیت نزدیک شدن به سطح خودرو، موجب افزایش کیفیت و سرعت خشک کردن می شوند.در بعضی از کارواش ها، این امکان وجود دارد که یک خشک کن اضافی بر روی سیستم نصب شود. این خشک کن در بخش فوقانی خودرو قرار دارد و موجب افزایش سرعت عملیات می گردد.

سیستم های ایمنی
عملکرد صحیح و ایمن دستگاه کارواش اتوماتیک در گرو سیستم های ایمنی بسیار دقیق این دستگاه است. این سیستم ایمنی به گونه ای طراحی شده که در هنگام شستشوی خودرو، آسیبی به بدنه وارد نشود. سنسور حرکتی متعدد مانند فوتوسل های کنترل فاصله خشک کن با بدنه ماشین، سنسور مجاورت تشخیص حرکت برس ها، عدم آسیب بدنه خودرو را تضمین می نمایند. یکی دیگر از سیستم های هوشمند موجود در ساختار کارواش اتوماتیک ، امکان تغییر جهت برس ها بصورت خودکار است تا از برخورد احتمالی برس با آیینه ها جلوگیری گردد.

انواع سیستم های کارواش اتوماتیک بر اساس نوع کاربری
از دیگر وجوه تمایز مدل های مختلف کارواش های اتوماتیک تفاوت در نوع کاربری آنها می باشد. بر این اساس دستگاه های شستشوی ماشین شوی اتوماتیک به مدل های کارواش اتوماتیک خودروهای سواری، کارواش اتوماتیک خودروهای سنگین و قطار شوی اتوماتیک تقسیم می شوند. کارواش اتوماتیک سواری شوی مخصوص شستشوی خودرو های سواری است. ابعاد این ماشین شوی ها به گونه ای طراحی شده که هر مدل از خودرو های سواری بتوانند در داخل آن قرار بگیرند و بطور ایمن و دقیق شستشوی شوند. اما بعضی از کارواش ها مخصوص خودرو های سنگین هستند. این مدل ها دارای برس های بلندی می باشند تا سطح بدنه ماشین های سنگین را بصورت کامل از بالا به پایین شستشوی دهند. همچنین چارچوب دستگاه به گونه ای طراحی و ساخته شده که در حین حرکت برخوردی با چارچوب دستگاه نداشته باشد. کارواش اتوماتیک ماشین سنگین مناسب ناوگان های حمل و نقل عمومی و خصوصی است. نسل دیگری از تجهیزات کارواش اتوماتیک ، سیستم های قطار شوی خودکار می باشد. این سیستم برای شستشو و پاکیزگی واگن های قطار ناوگان ها مورد استفاده قرار می گیرد. تجهیزات کارواش اتوماتیک قطار شوی بصورت ثابت قرار دارند و قطار ها در بین این تجهیزات عبور کرده و مورد شستشو قرار می گیرند

در حال نمایش 4 نتیجه